Woordjes

Ik heb laatst weer een nieuwe kant van mijzelf ontdekt. Of beter: herontdekt.
Dat is al winst. Het ontdekken van nieuwe dingen is natuurlijk altijd leuk – vooral als het om leuke dingen gaat.

De laatste paar weken ben ik fanatiek aan het schrijven geslagen.  Je hebt op mijn blog natuurlijk al regelmatig zo wat kunnen lezen, maar dit is ‘nieuw’. Min of meer, dan.

Ik ben bezig met het schrijven van artikeltjes, over uiteenlopende onderwerpen. En dat is leuk, omdat ik daardoor mezelf ook weer in allerlei items kan en mag verdiepen. En zo komt je toch nogal eens iets te weten, dat je eerst nog niet wist.

Bijvoorbeeld de allereerste computerprogrammeur. Je denkt bij computers aan iets dat tamelijk recent is. Computers zijn er immers pas ongeveer vanaf de tweede wereldoorlog.
Dat klopt wel, maar toch bouwde Charles Babbage bijna (hij had uiteindelijk niet genoeg geld) een computer in 1840!  Allemaal mechanische onderdelen, dus groot, omslachtig en voor onze begrippen weinig capaciteit. Maar toch.  Voor dit computer is een programma geschreven door Ada Lovelace. Dat in die tijd vrouwen gestudeerd hadden was al buitengewoon zeldzaam, laat staan dat ze de kans kregen zich op wetenschappelijk gebied te uiten. Maar zij schreef het eerste echte computerprogramma, dus zij was de allereerste computerprogrammeur.
Helaas is de machine nooit afgebouwd, dus ze heeft het programma nooit zien draaien.

Bovenstaande kun je teruglezen in de artikelreeks ‘computerpioniers’.

Je vindt verwijzingen naar die reeks – en naar al het andere dat nu geschreven is – op deze site. Kijk bovenin naar de menukeuze ‘schrijfwerk – artikelen‘.

Als je nog een leuk onderwerp weet waarover je wil dat ik iets schrijf, laat het maar weten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.