Geloof, hoop en liefde.

In vroeger tijden zijn ‘Geloof, hoop en liefde’ vooral en misschien nadrukkelijker dan tegenwoordig geassocieerd met geloofszaken. Geloof in God, hoop op het betere leven, en liefde voor de naaste. Ik weet het, dat is allemaal een beetje kort door de bocht.

Zelf zou ik deze woorden het liefst willen omdraaien. Eerst ‘Liefde’, dan ‘Hoop’ en dan ‘Geloof’.

Liefde betekent voor mij liefde en respect voor het leven. Bescherm het waar je kunt, heb jezelf lief en heb de mensen om je heen lief. Waardeer en koester de natuur om je heen. Leven in harmonie met jezelf, je omgeving en de mensen om je heen.

Hoop duidt op het hebben van idealen. Dat kunnen verheven dingen zijn die ‘ver van je bed zijn’, of kleine dingen waar je naar toe wilt werken. Plannen voor de toekomst. Jezelf ontwikkelen, persoonlijke groei. En natuurlijk vertrouwen dat er een toekomst ís, en dat die toekomst er door jouw inspanningen een stukje mooier kan worden.
Of je je doelen allemaal kunt of zult bereiken is nog niet eens het belangrijkste, als je maar op weg wilt gaan. Alleen, of met anderen samen.

En dat brengt me meteen op ‘Geloof’. Geloof in jezelf, in je eigen kwaliteiten, je eigen mogelijkheden, je eigen idealen. Vertrouw  op je eigen kracht. Geloof dat het goed is om je idealen na te streven.
Geloof in het goede, dat ons uiteindelijk voortdrijft, dat ons omringt. Geloof in het goddelijke Licht dat ons verlicht, omstraalt, en ons voortdrijft.

Ik wens je daarom die liefde voor het leven, vertrouwen in de idealen, en het geloof dat je tot geweldige dingen in staat bent als je gelooft in jezelf en elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.