Op weg…

Soms is een stukje schrijven net als schilderen. Voor mij, dan.

Een schilderij is als een levend organisme. Je weet niet altijd van tevoren hoe het zich zal ontwikkelen. Je kunt voorspellen dat een leeg doek zal eindigen als volgeschilderd schilderij, je kunt voorspellen welke kleuren je op het doek zult aantreffen, daarvoor kijk je bijvoorbeeld naar de kleuren die je vooraf hebt klaargezet. Toch weet je nog lang niet alles. Welke vormen, welke lijnen uiteindelijk op het doek tot ontwikkeling zullen zijn gekomen, dat blijft een meestal aangename verrassing.

Een stukje schrijven ontwikkelt zich soms op dezelfde manier. Soms heb je een idee, iets dat je absoluut wilt overbrengen. Zo’n tekst ontwikkelt zich van start tot einde volgens een patroon, een vooropgezet plan. Je hebt een beginpunt, er volgen een aantal kernpunten en uiteindelijk kom je uit bij het hoogtepunt. Punt gemaakt.

Maar het is niet altijd zo. Soms ook begin je te typen, terwijl je nog niet precies weet waar je naartoe gaat. Jawel, een leeg vel dat uiteindelijk gevuld is met lettertjes, woorden, zinnen. De inhoud kan zich nog ontwikkelen, je kunt nog alle kanten op.

Er zit een avontuur in het schrijven van een stukje. Het is een ontdekkingstocht naar een verborgen boodschap die je in je binnenste bewaart, en die al schrijvend zich naar de openbaarheid werkt. Je kunt jezelf nog aardig verrassen!

En als je dan gaandeweg ontdekt welk pad je aan het bewandelen bent, welke bestemming zich onverwacht aan je openbaart, dan is het heel gemakkelijk om de passages die achteraf minder in het verhaal pasten ook weer te verwijderen. Uiteindelijk neem je alleen datgene met je mee dat je waardevol genoeg vindt. De rest is ballast, en kun je missen.

Dat geldt uiteraard niet alleen voor stukjes schrijven. We nemen allemaal vaak teveel ballast met ons mee. tegenslagen, vastgeroeste patronen, allemaal zaken die ons afhouden van het avontuur waar we reikhalzend en in volle verwondering naar uitkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.