Muzikale chemie

We zitten in de zaal.

Langzaam maar zeker raken alle stoeltjes om ons heen bezet. Er wordt gepraat, zacht gelachen. Een gevoel van plezierige spanning ligt als een dekentje op onze schouders. Niet te zwaar, precies goed.
Op het podium staan gitaren in allerlei soorten en maten blij gestemd te wachten op hun grote moment. Aan de zijkant staat een zwarte vleugel, de toetsten gepoetst en al even goed gestemd. De sfeer zit er al goed in.
Een podiumknecht zet voorzichtig enkele glazen water klaar, opdat de zangkeeltjes optimaal bevochtigd en gesmeerd zullen blijven.

De momenten van gespannen afwachting duren voort en zijn ook heel belangrijk. We hebben er zin in, krijgen er steeds meer plezier in, en we hebben zoiets van ‘Laat het maar gebeuren!’.

De achtergrondmuziek wordt zachtjes gedraaid zodat het geroezemoes in de zaal even volop in de belangstelling komt. en meteen valt het zaalvolume de helft terug. Als ook het licht wordt gedimd valt ook de andere helft van het zaalvolume weg, zodat een afwachtende stilte overblijft.
Dan gaan de spots op het podium aan, en de artiesten doemen uit het donker op. Er is applaus, de artiesten buigen en nemen hun plaats in.

De openingswoorden van Fernando Lameirinhas verbinden het publiek, we worden deelgenoot van wat staat te gebeuren. Hij neemt ons mee op reis.
Als de muziek begint zijn we niet alleen luisteraars, we zijn deelgenoot geworden.

De persoonlijkheden, de muziek, de emotie, dat alles bindt en verbindt ons. We maken deel uit van het geheel. Ook al verstaan we misschien niet alles, door de inleidende woorden weten we toch waar de veelal Portugese teksten over gaan. En je hebt niet altijd de woorden nodig, de stemming van het lied wijst je al de goede richting.

Als je ziet hoe de mensen geraakt en betrokken worden, hoe iedereen mee kan op de muzikale stroming, dan weet je het: dit is pas chemie!

Als alles bij elkaar komt, muziek, tekst, emotie, betrokkenheid,  het ‘deelgenoot zijn’, dan kunnen er grootse dingen gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.