Dat mag er gekleurd op

Ik zat laatst te bladeren in een meubelboek. Een dik boek, vol met allerlei stoelen, tafels, kasten, bedden. Je kent dat wel. De ene nauwkeurig ingerichte kamer na de andere staart je door de glossy pagina’s aan. Kamers, zo zorgvuldig ingericht, dat je je moeilijk kunt voorstellen dat er ook mensen in komen.
Wat me opvalt aan veel van de uitstallingen in het boek,  is de strakke belijning en het sombere kleurgebruik. Veel zwart of donkerblauw,  grijs of wit. Doorzichtig glas. Grote, grove vormen.

In de voorbeeldkamers in het boek zijn de muren leeg, gevuld met kasten, of gesierd met strakke vormen en gedekte kleuren. Soms zijn de muren wit, soms in een op de donkere meubels aangepaste tint. En heel vaak al even donker.

Ik vraag me dan af in hoeverre dit meubelboek de echte wereld benadert.
Zijn wij dit? Zijn we echt zo zwart-wit aan het worden? Zo somber, kleurloos, monotoon? Als ik de media beluister en bekijk, dat zou het best kunnen. Heel veel zwart-wit. Heel veel erg versimpeld.

Misschien moeten we weer wat losser worden. Meer genuanceerd, meer variatie en verrassing.
Minder hangen op de bank, minder mopperen en zeuren. Minder in patronen leven en denken.  Minder in vaste gewoontes, minder vaste procedures.  Meer nadenken over de kern van dingen. Waar het eigenlijk om gaat.

En tijd om weer wat meer kleur in ons leven te brengen. Leuke dingen doen, mensen ontmoeten, samen dingen beleven.  Onverwachte, spannende activiteiten opzoeken. En vooral: Kleur in huis brengen. Als je houdt van donkere meubels, breng dan op z’n minst kleur op de vloer, je lijf, of kleur aan de muren.

Meer kleur in je leven maakt je vrolijker, levendiger, luchtiger. En is dat niet precies waar we allemaal behoefte aan hebben?

 

Een gedachte over “Dat mag er gekleurd op”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.